Link til Skiforbundets hjemmeside om sikkerhed på pisten. | ||
Skiløb? Sikkert! | Sådan kommer du sikkert ned af bjerget. |
I takt med udviklingen af skiudstyr og præparering af pisterne er det almindeligt at alpine skiløbere og snowboardere opnår hastigheder på 50-70 km/t på pisterne, samtidigt er pisterne også legeplads for skiskoler, nybegyndere og børn, hvilket kan være en farlig kombination. Der er risiko for sammenstød, fald i høj fart, uheldige fald eller kollision med andet materiel. Hvert år kommer ca. 5000 danske skiløbere alvorligt til skade ved skiløb. Vil du undgå at være en af disse skal du følge 4 simple råd;
Skiudstyr kan være en jungle, så sørg for at søge kyndig hjælp når du skal vælge. Det er vigtigt at udstyret passer din fysik, køn, alder og niveau. Ifølge Dansk Skiforbund øger man risikoen for skader med 800%, hvis man f.eks. låner tilfældigt udstyr.
Det absolut vigtigste sikkerhedsudstyr er hjelmen. For 10 år siden var hjelmen mest noget der fremkom på hovedet af småbørn, ellers var det i 9 ud af 10 tilfælde farverige og skøre huer der prægede pisterne. Dette har heldigvis taget en alvorlig drejning og hjelmen repræsenteres nu på 9 ud af 10 hoveder af samtlige skiløbere/snowboardere.
Der er et væld af mærker at vælge imellem; Alpina, Cébé, POC, Salomon, Uvex, HEAD, Giro osv. Udviklingen går stærkt og de fleste mærker sender hvert år nye modeller på markedet. Ligeledes er bedst i test også skiftende, så tjek lidt baggrunds materiel inden du begiver dig ud i hjelmjunglen. Og HUSK, en hjelm der har været i alvorlig kollision, er lig med udskiftning, også selvom du ikke kan se synlige skader.
Rygskjold har længe været forbeholdt konkurrencekørere og til mere ekstreme skiløbere, men også rygskjoldet har de senere år vundet indpas hos den ”almindelige” skiløber og med god grund. Et rygskjold minimerer risikoen for alvorlige ulykker betragteligt. Igen er det vigtigt at rådføre dig med en, som har forstand på produktet inden du vælger. Det moderne rygskjold kendetegnes ved en viscoelastisk plade, der former sig efter din ryg, hvilket gør den god ergonomisk. Ved styrt bliver den formelige plade meget hård og beskytter din ryg bedst muligt.
Det er vigtigt at:
For rygskjold gælder det samme som for hjelme, de forskellige brands udsender, hvert år nye modeller på markedet, så hold dig ajour med de forskellige test og reviews, som du nemt kan finde på nettet.
Forskellen på et moderne rygskjold og en hjelm er den viscoelastiske plade kan genbruges efter styrt, hvis den ikke har taget skade. En gennemsnitlig levetid på et rygskjold er ca. 10 år, så det er bestemt en investering der kan betale sig.
Den hyppigste årsag til knæskader er for stramt indstillede bindinger. Uagtet om det er din egen ski eller en leje ski, så test dine bindinger ved hjælp af selvtesten, det tager kun et par minutter:
Knævenligt skiløb er et adfærdsmønster og en teknik der kræver øvelse, der kan modvirke et potentielt farligt fald. En af de typiske knæskader er overrevne korsbånd, også selvom det er med en korrekt indstillet binding.
Det er vigtigt at man er i kontrol og lynhurtigt kan genkende en potentiel farlig situation og korrigere sit skiløb herefter.
Der er mange små tricks der kan forbedre dit skiløb og overblik ved de forskellige terræn. En god ide er altid at modtage skiundervisning, som del af din skiferie. Her kan du rådføre dig med din instruktør, hvilke tiltag du skal gøre for at blive bedre og mere sikker på ski.
De fleste dødsfald og invaliderende ulykker på skisportsstederne skyldes sammenstød med andre skiløbere eller kollisioner med andre objekter (træer, liftstandere osv.). Alle bør derfor lære og følge de regler som det internationale Skiforbund (FIS) har fastsat.
Følgende 3 regler er vigtige for at undgå kollisioner:
Du kan læse reglerne nærmere her i FIS - adfærd.
I ønskes alle en god og sikker skisæson uden skader.