Håndtering af plettede børneattester i klubber og foreninger
Klubber og foreninger må ikke ansætte personer med en plettet børneattest uden tilladelse fra Udelukkelsesnævnet. Dette nævn er oprettet af DIF, DGI og Firmaidrætten og består af bestyrelsesrepræsentanter fra de tre organisationer.
Selvom det heldigvis er sjældent, at en ansøger har en plettet børneattest, kan situationen opstå. Hvad gør man så? Og hvordan håndterer man det, hvis en allerede ansat træner viser sig at have en dom for seksuel krænkelse?
Et eksempel kunne være en ung træner, der har haft et forhold til en mindreårig udøver, eller en frivillig, der er blevet dømt for ulovlig deling af billeder og videoer. I sådanne – dog sjældne – tilfælde skal klubben eller foreningen kontakte Udelukkelsesnævnet for rådgivning omkring håndtering af seksuelle krænkelser. Forebyggelse og åbenhed er afgørende for at undgå seksuelle krænkelser i idrætsforeninger. I pjecen "Det uhørte overgreb" findes vejledning og forslag, hvis foreningen ønsker at etablere en politik eller retningslinjer på området.
Hvad gør man, hvis foreningen modtager en plettet børneattest?
Hvis en forening modtager en plettet børneattest, bliver Udelukkelsesnævnet automatisk underrettet af politiet. Foreningen vil derefter blive kontaktet af nævnet, som tilbyder rådgivning om de relevante regler.
I visse tilfælde kan en plettet børneattest ikke nødvendigvis udelukke en person fra at være frivillig, men vedkommende skal have nævnets tilladelse, før en ansættelse kan finde sted. DIF, DGI og Firmaidrætten har oprettet et fælles nævn for at hjælpe klubber og foreninger med at træffe denne vanskelige beslutning og sikre, at personer med plettede børneattester behandles på en ensartet og retfærdig måde.
Behandling af ansøgning hos Udelukkelsesnævnet
En ansøger med en plettet børneattest skal normalt indsende en ansøgning med relevante bilag (børneattest og domsudskrift) til nævnet. Det kan være en god idé, at ansøgeren har haft en dialog med foreningen og har foreningens støtte, før ansøgningen sendes.
Nævnet vurderer ansøgningen ud fra den dømtes situation, omstændighederne i sagen og eventuelt foreningens anbefaling. Afgørelsen kan være en tilladelse, en betinget tilladelse eller et afslag, afhængig af de konkrete forhold. I sager vedrørende billeddeling vil nævnet især tage højde for relationen mellem den dømte og offeret. Da dokumenterne indeholder følsom information, anbefales det at kontakte juridisk konsulent, Anders Young Rasmussen, på [email protected] eller telefon 2042780 for at få rådgivning, før ansøgningen sendes.